En trädgård med färg

Bergianska 2

Om jag skulle anlägga en trädgård då skulle jag vilja ha några rabatter liknande dem som trädgårdsmästare Kaili Maide har skapat i Bergianska trädgården i Stockholm, rabatter fyllda med växter avsedda till växtfärgning. Härom kvällen visade hon växterna och berättade hur hon systematiskt har provfärgat med dem alla. Ibland har resultatet blivit som förväntat, andra gånger bättre och ibland sämre. Vid varje växt finns garnprover och snart visar det sig hur infärgningarna klarar av att utstättas för dagsljus och kanske lite höstrusk.

Bergianska 4

Krapp har jag aldrig sett växa tidigare…

Bergianska 1

… och inte västindisk indigo, indigofera suffruticosa.

Bergianska 8

Kaili visade hur hon färgar blått med färgpilört, persicaria tinctoria, med hjälp av ”matsoda” (en vanlig ingrediens i matlagning i bl a Finland och Estland, men svår att hitta i Sverige) och natriumhydrosulfit. Den blå färgen oxiderar fram i kontakt med syret i luften. I en hink fanns en annan blåfärgning med glukossirap och vetekli.

Bergianska 5

Den som är i Stockholm kan ta tunnelbanan ut till Bergianska trädgården och studera växter och garn. HÄR finns öppettider, vägbeskrivning etc.

Vill man veta ännu mer om textilfärgning åker man till Lund. Den 4 – 5 oktober 2014 planeras ett seminarium om växt- och syntetfärgning av textila material. Titta HÄR.

Inte nog med det, den som har tid och pengar kan resa till Taiwan i mitten av oktober i år, 2014, och delta i konferensen International Forum on Natural Dyes & WEFT, titta HÄR. (WEFT har inget med vävning att göra utan är en förkortning av World Eco-Fiber and Textile Forum.) Där kommer man bland annat att kunna se verk av Jeanette Schäring. Hon är inbjuden att delta i en ”natural dye fashion show”.

Spännande saker händer inom textilfärgningens område!

3 thoughts on “En trädgård med färg

 1. Alfia

  Har upptäckt att WordPress funkar inte bra från telefon-appen- under veckorna har ”gillat” flera dina och andras blogginlägg från telefonen, men det syns inte på datorn nu… Lite frustrerande.
  Skulle nog fastna på Bergianska med färgväxter och nån som kan det hela- sådde krapp i år och den växer bra (men det tar ju 3 år tills det blir stora rötter), provade med indisk indigo ett par år sen – man behöver uppvärmd växthus året om, plantorna hinner inte att växa under sommaren och behöver flera år för att producera tillräckligt med grönmassa. Japansk indigo passar nog bättre för svensk klimat. Samlade och lade i frysen stockrosblommor, men har inte provat att färga än – tänk om det blir sådana spännande färger som på din bild.

  Gilla

  Svara
 2. Monika Lann

  Tack för tips om Färgfrossa, har just bestämt mig för att åka dit. Jag såg annonsen om Bergianska men var aldrig där. Det känns som världens sämsta beslut just nu att inte åka dit. Vem kan hjälpa mig att få mina vejdeplantor att ge mig blått garn? Jag lyckas få det isblått men jag vill ha mer. Har du några bra tips?
  /Monika

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s