Himmelskt vackert – och helt ur spår

Himmelskt 1

Rosengång, krabbasnår, dukagång, halvkrabba, röllakan – fantasieggande namn på textila tekniker som vävdes till täcken, kuddar och dynor i rika gårdar på Skånes landsbygd. På Klostret i Ystad visas just nu utställningen Himmelskt Vackert. Där kan man studera alla dessa praktfulla lyxföremål, som krävde erfarenhet, kunskap och gott om resurser i form av tid och material för att kunna tillverkas.  Himmelskt 2

Himmelskt 3

Mitt bland allt detta utsökta hittar jag något som gör mig oerhört nyfiken. Titta på nästa bild. Till höger börjar ett regelbundet rutmönster. Sen smyger det in några oregelbundenheter. Och till vänster spårar allt ur totalt. Vem har vävt och när? Hur har personen tänkt? Vad har omgivningen tyckt? Eller är det helt enkelt en modern tolkning? Någon som vet?Himmelskt 4

Himmelskt 5

Utställningen pågår till mars 2015. Fler bilder visar Alfia (med bloggen Textile Practice) på Flickr, titta HÄR.

 

5 thoughts on “Himmelskt vackert – och helt ur spår

 1. Alfia

  Kul att du såg utställningen! Vi funderade på den rölakansvävnaden också – och Gunvor Johansson gissade att det var kanske ett barn som försökte att lära sig att väva och började från total fri form och så småningom mönstret kom upp och blev mer bestämd i färg och form.
  Annars i modern tolkning och om man läser den from höger till vänster den kan illustrera Alzheimers utveckling… (Jag ska fråga Håkan Nillson (textilintresserad museichef) när jag träffar honom, han kanske vet.

  Gilla

  Svara
 2. Lillemor (Ullemor)

  Visst är det märkligt vad man kan få se i den folkliga textilskatten! För det mesta så strikt i formen, även om färgerna blommar på andra sätt än vår tids. Och så helt plötsligt något så alldeles bort åt vägen, något som sätter en hel myrstack i skallen. Ingen förklaring får man heller.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s