3 x björk

Björk 1

Jag testar att färga ullgarn med björklöv på tre olika sätt. Garnet, redgarn 20/2, är betat med 8 % alun. Mängden garn är 50 gram per färgning och jag använder ca 200 gram färska strimlade björklöv till 50 gram garn.

Så här gör jag:

Nr 1: Garn och löv läggs i en rostfri gryta tillsammans med ca 4 liter vatten, sjuder under lock i ca 1 timme, står kvar på plattan på eftervärmen. När vattnet svalnat tas garnet upp och färgningen är klar.

Nr 2: Löven, men inte garnet, läggs i en gryta (det blev en aluminiumgryta, eftersom den rostfria var upptagen). Vatten hälls på så att löven knappt täcks, ca 1,5 liter blev lagom i det här fallet. Badet sjuder under lock i ca 1 timme och får sedan svalna något. Löven silas ifrån, spadet hälls i en glasburk och garnet läggs ner i burken som täcks med lock.

Nr 3: Löv och garn varvas i en glasburk, ca 1,5 liter ljummet vatten från kranen hälls på och burken täcks med lock.

Nu har jag en färdig härva och i köksfönstret står två glasburkar, som förhoppningsvis kommer att värmas av solen. Där får de stå ”ett tag”, kanske några veckor. Sedan blir det intressant att se om de tre garnhärvorna har fått samma nyans av gult.  Ett enkelt ljushetsprov får också visa lite senare i sommar om det är någon skillnad i ljushärdighet.

Följ processen genom att klicka på kategori ”Ljushärdighetstest” till höger.

Björk 2

4 tankar på “3 x björk

  1. Birthe P

    Det er interessant om der bliver forskel på dine 3 birkefarvninger! Der er jo mange forskellige måder at gøre ting på, så det er godt med et ”kontrolleret forsøg” så man kan sammenligne. Jeg følger…

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s