Alla behöver en maschma!

Elisabet 1

Sypåsarna dyker upp ”överallt” nu. På broderikurser, brodericaféer och i andra sammanhang där brodöser träffas är det alltid någon som har en maschma (eller marsma, båda stavningarna används), som ingående studeras, fotas och ritas av. Och nästa gång man träffas finns det fler personligt utformade maschmor att beundra. Och så syns de förstås på bloggar! Det är ett behändigt litet handarbete som kan dekoreras efter tycke och smak. Dessutom är resultatet i hösta grad användbart. Intressant är att modellen oftast inte vandrar vidare med hjälp av ett färdigt mönster, utan enbart med hjälp av öga och hand.

Modellen till sypåsen har samiskt ursprung. Enligt hemslöjdskonsulenten i Luleå är ordet maschma/marsma är en försvenskning av ett samiskt ord för påse. Gun, som har sytt en av maschmorna nedan, har letat efter ordets ursprung och hittade ordet ”pasma”. Samma ord fick jag också bekräftat av sameslöjdskonsulenten, som säger att ordet ”pasma” är lulesamiska för den manliga elddonspungen, främst i Gällivareområdet.

Söker man på ”elddondspung” på Digitalt Museum hittar man en påse, som onekligen ser ut som de sypåsar vi syr nu. Klicka HÄR. Söker man på ”sypåse” på  hittar man bl a den HÄR och under sökordet ”sypung” finns den HÄR.

Elin har sytt många maschmor, till sig själv och till andra. Här är några exempel. Hon har använt en nedtecknad arbetsbeskrivning, men har förstås satt sin egen prägel på  påsarna. HÄR är Elins blogg (Med nål och tråd).

Elin 1

Elin 2

Elin 3

Elin 4

Gun gjorde en lite större maschma. Hon konstruerade ett eget mönster efter att ha sett maschmor, t ex Elins, på brodericafé och andra ställen. Gun bloggar HÄR (Pysselfarmor).

Gun 1

Gun 2

Gun 3

Madde har förstås sett maschmor i verkliga livet, men när hon ville sy en egen letade hon på Google. HÄR är Maddes blogg (Designmadde).

Madde 1

Madde 2

Madde 3

Yvonne såg Guns sypåse, och min, på kursen i yllebroderi i Hölö för ett par veckor sedan. Hon undersökte hur de var sydda, ritade ett eget mönster och visade sin nysydda maschma på Facebook efter ett par dagar.

Yvonne 1

Yvonne 2

Yvonne 3a

Min egen maschma, översta bilden, sydde jag för mer än 10 år sedan. Den rymmer nålar, en liten sax, fingerborg, måttband, ett par trådrullar och lite annat. Mönstret kommer från Erik Thorell, chef på Skansens Klädkammare, som vi hade som gästlärare på HV Skola och som i sin tur har fått mönstret från Norrbotten.

Elisabet 2

Elisabet 3

Tack Elin, Gun, Madde och Yvonne för att jag fick låna era bilder!

 

15 tankar på “Alla behöver en maschma!

  1. Kathleen

    Hej Elisabet. Kände sypåsarna men visste inte att de heter masma eller maschma. Letade efter en förklaring var ordet kommer ifrån och hittade den på din blogg. Tack så jätte mycket. Tänker också att sy en till mig. Har ju fått mycket inspiration av dig :) Kram från Tyskland, Kathleen

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Pingback: Broderiglädje och en upptäckt – Som det blir hos mig

  3. Stina A.Gezelius

    Jobbar på studieförbundet NBV och tänker starta en studiecirkel i att lära sig brodera en maschma. Jag undrar om jag har möjlighet att använda dina bilder i min marknadsföring, tycker dom är fantastiskt snygga.

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      Du får gärna använda bilderna på min maschma, under förutsättning att det framgår att jag har tagit bilden och att det är jag som har sytt maschman. När det gäller Elins, Guns, Maddes och Yvonnes maschmor, så kan jag inte ge tillstånd att använda bilderna. Du får höra med dem!

      Gilla

      Svara
  4. Pingback: Marschma – en broderad syväska | Broderiakademin

  5. Alfia

    vilka fina! Jag visste inte att det fanns sådana speciella sypåsar och att de hette så (de ser ut lite som sadelöverdrag till cykel) Tack för upplysningen!

    Gilla

    Svara
  6. Lillemor Larsson-Haga

    Jag visade detta inlägg om marsmorna för Erik Thorell, jag jobbar ju på Skansen. Och han tyckte det var jätteroligt att se alla de modeller som uppstått. Han hälsar så gott till alla marsmaskapare!. Själv blev jag också inspirerad. Men så många idéer som jag har i pipen så tar det nog ett tag innan den visar sig på bloggen.

    Gilla

    Svara
  7. Pysselfarmor

    Det går liksom en våg av sypåsevirus över landet ;-))
    När jag var barn såg jag små sypåsar som en del samer hade när de övernattade hos oss på gården i Lappland när de drev renarna på leden förbi gården. Det hade/har kaffepåsar också som en del av dem påminner om dessa elddonspungar – samma form. Jag har en kaffepåse själv som min svägerska sytt i skinn efter samiskt mönster.

    Gilla

    Svara
  8. Paula Liinpää-Obenius

    Det här var en uppiggande härlig daglig sammanställning! Tack alla brodöser. Paula L-O

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar