Återbruksmattor

ff 6

På Frövifors Pappersbruksmuseum finns två handvävda mattor. Det kan ju tyckas lite märkligt, men mattorna passar absolut in på museet. Inslaget i mattorna består nämligen av pressfilt, eller viraduk.

I boken Den svenska trasmattan av Kerstin Ankert och Ingrid Frankow kan man läsa om pressfilt. Det var en mycket kraftig ullfilt som användes som transportband för pappersmassa i tillverkningsprocessen på pappersbruken. Filten slets snabbt ut och då kunde den återbrukas som råvara bl a till mattvävning. På 1950-talet började man blanda in syntetfiber i filten och ett par decennier senare var ullen borta ur virorna och därmed försvann också ett billigt och eftertraktat återbruksmaterial.

Är det någon som har använt pressfilt, eller har något annat att berätta?

ff 7

4 tankar på “Återbruksmattor

  1. Lille-Mor

    Företaget Scandiafelt i Högsjö tillverkar pressfilt. En industri framväxt ur Högsjö vadmalsstamp dit Vingåkersborna förr åkte för att få vadmalen till sina livrockar och låntröjor valkade.

    Gilla

    Svara
  2. Gerd Wedman

    Jag satt på femtiotalet och rev upp pressfilt från en massafabrik. Vi sa inte pressduk men jag kommer ej på vad vi kallade det. Mamma vävde breda mattor och som inslag använde hon inte mattrasor utan hårgarn i färg och vävde rosengångsmönster. Mattorna har gått i arv och varit i bruk sedan dess. Materialet måste ha varit oerhört starkt.

    Gilla

    Svara
    1. Ulrika

      Jag har hört det kallas majong (med stor reservation för stavningen). Och ja, jag har flera vintermattor också.

      Gilla

      Svara
  3. Ulrika

    Jag har ärvt två smala gångmattor i blått och svart som liknar den röda överst i inlägget. Så roligt att se att det finns flera! Min släkt på mammas sida har arbetat vid flera pappersbruk i Västsverige. Pressfilten blev också till filtar/plädar med virkad kant, ibland ihopvirkade av smalare remsor. Den blev också till världens bästa grytlappar, också här med virkad kant.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar