På länsmuseet i Härnösand öppnade i förra veckan en utställning med japanska textilier. Jag var där för ett par dagar sedan. Utställningen har fokus på stygnen, sashiko. Sashiko är de allra enklaste stygnen, förstygn eller upp-och-ner-stygn. I tusen år har stygnen använts i norra Japan för att binda ihop tyglager, ofta med vita stygn på indigoblått tyg. Stygnen användes för att pryda, men också för att lappa och laga och förstärka slitna tyger.
I utställningen finns antika textilier inlånade från ett museum i norra Japan och från en privat samling. Några av mina favoriter: överst en lagad textil för bädden, bodoko, sedan barnblöjor sydda av flera lager återanvända kimonor samt lappade tåsockor, tabi.
Idag är vi som är intresserade av broderi vana att se sashiko som en exakt sömnad, utförd i geometriska mönster efter noggranna instruktioner med vit tråd på indigoblått tyg. Ett exempel på detta finns i utställningen, 35 olika prover på moderna sashikomönster, sydda av Rei Saitoh (titta också t ex HÄR).
En särskild del av utställningen är vikt åt Hisako Hagiwara. Hennes moderna sashiko är av en helt annan karaktär än det vi ser annars. Hennes stygn varierar i längd och täthet, hon återanvänder gamla textilier och förutom den traditionella blå-vita färgskalan använder hon många andra kulörer. Läs mer om Hisako Hagiwara i senaste numret av tidskriften Hemslöjd, nr 5 2013. Där säger hon bl a: ”Vi vill peka på ett annat sätt att leva. Vi människor måste hitta tillbaka till de traditioner och de värderingar som fanns förr i tiden, då man tog tillvara det man hade. Det är en fantastisk känsla i föremål som använts länge.”
Väggen är fylld med Hisako Hagiwaras grytlappar, delvis sydda av utslitna äldre textilier. Två av dem finns nu i min ägo!
Utställningen på Murberget i Härnösand pågår t o m 2014-01-12.
Pingback: Inte perfekt, men tillräcklig – Karin Lilja
oj oj nu har du varit iväg på så’nt där roligt vackert igen!! Tänk att de stygnen kan användas så olika. Sashikobroderikursen som jag gick var ju det ”exakta” stygnet vi använde. Ska nog göra något litet ”lappverkssashiko” tror jag. Har du två grytlappar där på utställningen?
GillaGilla
Nej, grytlapparna köpte jag på utställningen! Alla grytlapparna är tillverkade av Hisako Hagiwara. (Jag såg nu att texten kunde missförstås och har ändrat lite.)
GillaGilla
Dom där skorna var ju jäkligt fina
GillaGilla
fantastik arbejde , det har været en oplevelse at se
GillaGilla
Oj,Oj så fint!!
Kommer utställningen att visas någon annanstans?
Tack Elisabet för att du bevakar så mycket fint som visas!
GillaGilla
Nej Kerstin, tyvärr kommer inte utställningen att gå vidare. Textilierna skickas tillbaka till sina ägare i januari enligt utställningsansvariga Ulrika Bos Kerttu.
GillaGilla