Om materiellt och kulturellt slitage

Palmsköld

Anneli Palmskölds bok Textilt återbruk är ingen handbok om hur man kan återanvända textilier. Boken är i stället en rapport från ett forskningsprojekt om människors relationer till kläder och hemtextilier och har undertiteln om materiellt och kulturellt slitage.

Rapporten består av fyra delar.
Författaren har arbetat ideellt på en loppmarknad och har kunnat följa den komplicerade och kunskapskrävande insatsen med att sortera alla textilier som skänks.
Vad som händer i hemmen med textilierna innan de hamnar på loppisen redovisas genom frågelistan Textilt Återbruk, från Nordiska Museets arkiv, där 94 personer har svarat på frågor om sortering, utrensning och återvinning av textilier.
En historisk återblick om textiliers användning under första halvan av 1900-talet berättar om återbruk som en självklarhet, när man lagade, lappade och sydde om och när man redan vid inköpet av vinterkappan planerade hur den efter något år skulle kunna sys om till barnkläder. Boken avslutas med ett kapitel om kreativt återbruk, om glädjen att ta till vara.

Enligt personalen på loppmarknaden är bara ca 10 % av det som skänks säljbart. En del är så smutsigt och trasigt att det slängs direkt. Annat skänks vidare t ex till Vitryssland eller till hemlösa. En del tyger går till en kommunal systuga för arbetslösa. Flera gånger återkommer författaren till problemet med att prissätta och värdera alla fina, välgjorda gamla handarbeten.

Det är en läsvärd rapport som får mig att fortsätta fundera på min egen inställning till konsumtion, textil, hållbarhet och återbruk.

(Ordet ”återbruk” är förresten påhittat av journalisten Lena Larsson, som en kortare variant av uttrycken återanvändning och återvinning inför ett temanummer av tidningen VI 1972.)

En tanke på “Om materiellt och kulturellt slitage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s