Mer från Almgrens

4a

Almgrens är så mycket mer än en utställningslokal! Det är det enda kvarvarande sidenväveriet i norra Europa och ett besök är givande även för den som inte har textil som specialintresse. Jag citerar hemsidan som finns HÄR.

K.A. Almgrens Sidenväveri är det enda sidenväveriet som finns kvar i norra Europa, unikt med sina originalmaskiner som är 140 år gamla och fortfarande i bruk. Som museum är detta Stockholms enda fullt bevarade industriminne och dessutom Skandinaviens äldsta industrimiljö. 

Det var Skandinaviens största kvinnoarbetsplats några decennier under 1800-talet. Det är den sista länken till den industristad Stockholm en gång var.  

Barnängen, Liljeholmens stearinfabrik, Tobaksmonopolet, bryggerierna, endast fasaderna vittnar om industrins sjudande verksamhet i staden. Men K.A. Almgren Sidenväveri finns kvar – intakt.  

Kvarteret Västergötland 6, nu pietetsfullt renoverat, var som ett litet brukssamhälle i miniatyr.

Och nej – jag får aldrig betalt för att skriva! jag skriver bara om företeelser, saker och ställen som jag själv tycker om (och ibland om sådant som jag inte tycker om).

7a

2a

3a

1a

6a

One thought on “Mer från Almgrens

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s