Trasmattor i glesrips

Blå matta

Äntligen har jag fått upp en mattväv i vävstolen. Det går ju fort att väva bara man kommer igång och den första mattan är snart klar. Tekniken är glesrips, en tuskaftsvariant. Jag har varpat med en tråd lingarn 8/3 och tre trådar svart mattvarp 12/6. De svarta trådarna följs åt i solv och sked.

Jag har vävt med trasor i fyra närliggande blå färger, två trasor tillsammans. Det fanns ganska mycket av varje färg och det är inga problem att få materialet att räcka till en matta på drygt 2 meter. Inför nästa matta måste jag tänka till lite mer. Visserligen har jag många kilo klippta trasor, men det finns bara en begränsad mängd av varje sort och det krävs en del pusslande för att få ihop till en snygg matta.

För att underlätta när jag planerar mattorna har jag en liten bit av varje sorts trasa fasthäftad på papper med en notering om hur många gram det finns. Oftast väver jag mattorna ca 70 cm breda och då går det åt ca 100 gr trasor till 10 cm väv. Det är enkelt att räkna ut hur långt varje nystan räcker och det är en rolig utmaning att kombinera trasorna på ett bra sätt.

Mattrasprover

4 thoughts on “Trasmattor i glesrips

 1. maliz

  Blå och svart tillhör mina favoriter, det blir en jätteskön matta!
  Och din lösning att behålla överblicken på trasorna ska jag kopierar.
  Tack och hej!
  maliz

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s