Teologi och vävning

LJ1

Hemma hos Lena Jerlström, i hennes varsamt renoverade uthus ett par mil norr om Örebro, kan man just nu se en utställning med Lenas vävar. Hon kombinerar teologi med vävning och kallar utställningen Vävar utifrån 9 kusiners Gudserfarenheter.

Häromåret läste Lena en kurs i ”teologi för livet”. Tankarna därifrån hade hon med sig när hon sedan gick en fördjupningskurs i vävning på Umeå Universitet (titta HÄR). Hennes projekt blev att be nio av sina kusiner skriva en text om sin Gudstro. Kusinerna har olika bakgrund; någon har växt upp i frikyrkomiljö, någon har en pappa som är präst, en annan av kusinerna mötte bara uttrycken för kristen tro vid besöken hos mormor. De personligt utformade texterna berättar om tro, tvivel, sökande. Varje text har Lena sedan tolkat på sitt eget sätt till en vävnad. De nio vävarna har tekniken tuskaft och bredden ca 40 cm gemensamt och det är spännande att se hur hon har utnyttjat tuskaften, den allra enklaste vävtekniken. Utställningen är intressant ur många aspekter och vare sig man har en Gudstro eller inte är det väl värt att stanna en stund och läsa texterna, studera vävnaderna och prata med Lena.

Uställningen pågår t o m 2013-09-21, öppet onsdagar och torsdag kl 11 – 18 och lördagar kl 11 – 17. Vägbeskrivning från Örebro: Riksväg 50 norrut, efter 18 km kör mot Frövi i Frövirondellen och sväng sen direkt till höger mot Axbergshammar, åk ca 1,5 km.

LJ5

LJ3

LJ4

LJ2

3 thoughts on “Teologi och vävning

  1. Gunilla Hildén

    Tack för att jag fick ta del av detta underbara! Jag blir så berörd när trådarna är känsloladdade och uttrycker något utöver det konkret synliga. Detta är textil poesi! Helt outstanding!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s