Växtfärgning i Skottland – tyg

cloth 1

Vissnande, färgrika blad från den närliggande parken fick ge färg och mönster åt tyger på India Flints kurs Windfall Cloth förra veckan. Vi kompletterade med rostigt skrot, lite köksavfall (lökskal och använda tepåsar) och eucalyptusblad plockade på Edinburghs trottoarer.

Tyger med inlindade växter bands till paket med pinnar och stenar som stöd och fick sedan koka några timmar i vatten med mer växter. Inga betmedel användes, inte ens alun. Det behövs inte enligt India, i alla fall inte till animaliska fibrer. Lite järn i vatten användes som efterbad om man ville ha en dunklare färg, men inte uppvärmt som jag är van vid, utan kallt.

Det var som julafton varje gång paketen fiskades upp ur färgbaden! Paketen var fyllda med överraskningar och i de flesta fall med färgningsresultat som överträffade förväntningarna.

cloth 2

Cloth 3

Cloth 4

Cloth 5

Cloth 6

Cloth 7

Cloth 8

Cloth 9

Cloth 10

cloth 12

cloth 13

5 tankar på “Växtfärgning i Skottland – tyg

 1. meta

  Jamän det är ju så otroligt vackert och förtjusande ljuvligt det du har fotat, tillverkat och varit med om. Veckan måste ha varit facinerande och jag gissar att det kommer ny dokumentation kring dina färgningsprojekt framöver! Lycka till.

  Gilla

  Svara
 2. Gunilla

  Så roligt att se! Vilken vecka Du måste ha haft – ser fram emot att få se vad dessa nya rön och upplevelser leder till. Lycka till! Soliga hälsningar!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s