Åk till Eskilstuna!

K Blixt

Gör ett besök på Eskilstuna Stadsmuseum i sommar! Där visas två sevärda textilutställningar t o m 2013-08-25. HÄR finns öppettider och annan information.

Hela 92 broderier på temat Berättande broderi  kan man se i en utställning producerad av Täcklebo Broderiakademi. Föreningen fyller 20 år i år och det firar man bl a med den här utställningen. De drygt 1.000 medlemmarna bjöds in att delta och 92 medlemmar, spridda över hela landet, skickade in broderier. Läs mer HÄR. En fin bok med samtliga broderier och brodösernas berättelser i text har också getts ut. Alla medlemmar har fått boken med posten och den kan även köpas i utställningen eller via Broderiakademins hemsida. Bilden visar en detalj av broderiet ”Den trakiska katten” av Kristina Blixt.

Liv, kärlek, sorg och kaffebröd  är namnet på Stadsmuseets andra utställning, där 42 kvinnor deltar. Gamla fåtöljer från 1940- och 50-talen har utsmyckats och gjorts om i svart, rött, respektive vitt för att berätta historier från förr och nu. En annan del av utställningen visar textiltryck med olika kannor. Så här säger projektledaren AnnMargret Johansson Pettersson:

”Jag ville dela upp i tre rum där de vita fåtöljerna skulle få tala om liv, lyckan, de oskyldiga, de vackra, det sköra, det kalla. Rummet med röda fåtöljer, skulle handla om kärlek, glöden, smärta, blommor, vinet, passionen. De svarta fåtöljerna skulle berätta om sorgen, besvikelsen, död, tårar. Det rum med Tidlösa kannorna skulle handla om livets bakelse och kaffebröd, att trots alla motgångar så står vi ofta starka med kaffebrödet…”

Nedan detaljer av tre fåtöljer, svart: Inger Hahn Redin, vitt: Christina Lindblom, rött: Åsa Forsgren. Besök utställningen och se detaljerna i sina sammanhang!

Fåtölj svart

Fåtölj vit

Fåtölj röd

2 tankar på “Åk till Eskilstuna!

  1. Mia

    Jag var där i tisdags medan sonen var på Komtek. Fina utställningar, bland stolarna så gillade jag just den med speglar som du fotat. Två av mina favoritbroderier var ”Ljuset” och ”Den trakiska katten”.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s