Papper och stygn

Lena H 1

Lena H 2

Stygn kan användas till mycket, till exempel till att foga samman papper till böcker. Skicklig på detta är bokbindare Lena Hällzon. Hennes stora hantverkskunnande och öga för estetik kan man se just nu (t o m 2013-02-06) i utställningen ”Skrivboksobjekt” hos Konsthantverkarna i Örebro.

Många av böckerna är klädda med papper som Lena marmorerat, en konst i sig! Andra böcker har pärmar av återbruksmaterial som plåt, gummi, eller, som i de små miniböckerna, tablettaskar.

En av Lenas böcker kan man snart se på Nobelmuseet i Stockholm. Varje år bjuder Nobelstiftelsen in bokbindare att göra en specialinbindning av en bok av nobelpristagaren i litteratur. Den 16 februari öppnar en utställning med inbindningar av Tomas Tranströmers böcker. Cirka 100 bokbindare från hela världen deltar i utställningen och Lenas bok är en av tio som har fått en specialutmärkelse av juryn. 

Läs mer om utställningen i Örebro HÄR, i en recension av Åsa Jonsén.

Titta också HÄR på Lenas blogg. Där finns mer om utställningen, om bokbinderi i allmänhet och om renoveringen av ett gammalt hus som håller på att bli ny verkstad och bostad.

4 thoughts on “Papper och stygn

  1. Ann-Marie Alskog

    Hej Elisabeth! Har tittat på bilderna om Lena Hällzon och hennes fina samt väldigt inspirernade handbunda böcker. Har du hennes mailadress? Jag tror att hon kanske skulle vara intresserad av de thermoscreenramar som jag gör åt just konsthantverkare som enkelt vill trycka sina egna bilder /foton/ texter utan att behöva göra en screenram på det vanliga rätt omständliga sättet. Se gärna http://www.thermoscreen.n.nu så förstår du vad jag menar. mvh Ann-Marie Alskog i Bålsta

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s