Krapp, indigo och stenlav

I en hantverksaffär i en av gränderna som leder ner till stora torget i Tallinn fanns fina växtfärgade garner. Den krappfärgade härvan i mitten fick följa med mig hem. Ett helt kilo krapprot har jag just köpt och jag längtar efter att sätta igång med färgningen. Krapp ger så vackra röda färger!

Indigo har jag också hemma och jag har färgat både garn och tyg, men bara lyckats få fram blaskigt ljusblå färger. Jag gör något fel och borde gå en kurs! Nu har jag hittat något som ser ut att vara en riktig drömkurs. Titta HÄR, tio dagar i Japan i vår med en kursledare som bloggar HÄR. Allt låter fantastiskt, men det kostar en del, så jag får nog sätta igång och spara och kanske åka ett annat år.

I senaste numret av tidskriften Hemslöjd (nr 6 2012) ägnas åtta sidor åt växtfärgning. Trevligt! Men jag kan inte förstå varför man rekommenderar stenlav, som visserligen ger fantastiska färger, men som återhämtar sig mycket långsamt, om den kommer tillbaka överhuvudtaget. Det är drygt 30 år sedan jag färgade med stenlav, plockad på tomten. Laven har inte kommit tillbaka fastän jag tyckte att jag lämnade kvar en hel del för återväxt. Välj andra färgväxter!

11 tankar på “Krapp, indigo och stenlav

 1. Jenny

  Kommer du ihåg vad affären hette eller vilken gata den låg på? Och menar du det torget som medeltidsrestaurangen Olde Hansa ligger vid? Hade gärna besök den affären :)

  Gilla

  Svara
 2. Meta

  Det är trevligt med förändring. Snyggt! Den kursen i Japan – wow – verkar helt fantastiskt spännande. Hoppas du får i hop och kan åka någon gång! Det är spännande att läsa om all dina infärgningsforskning!

  Gilla

  Svara
 3. med nål och tråd

  Verkligen så vackert det blir med krapp, det visste inte jag. Jag tänkte förresten också på det där med laven när jag läste om den i Hemslöjd. Det är nästan så jag vill skriva in till tidningen och kommentera det..

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s