Japanska tyger

Häromveckan råkade jag stiga över tröskeln hos Himiko Oriental Gallery på Österlånggatan i Stockholm. Där tappade jag nästan andan när jag fick se de tygbitar som fanns till försäljning. Jag valde noggrant ut två bitar, som nu finns i min lilla samling. Tygerna är delar av japanska arbetskläder från början av 1900-talet. Garnerna av bomull är färgade med indigo. Tygerna är handvävda med en vävbredd på ca 34 cm.

Det ena tyget är mönstrat i dubbelikat, eller kasuri som det heter på japanska. Det är en komplicerad och raffinerad metod att mönstra ett tyg. Man gör omknytningar, reservage, på varp- och inslagstrådarna på ett noggrant planerat sätt innan man färgar dem. De reserverade partierna förblir ofärgade och bildar sedan mönster när man väver.

Det rutiga tyget, slitet och lagat, är min favorit. Kalla mig gärna nörd, men jag blir alldeles varm inombords av den här tygbiten!

4 tankar på “Japanska tyger

  1. marjahosk

    Jag håller verkligen med dig om att tygerna i japansk indigo är underbara. Titta gärna in på min blogg: marjahosk.blogspot.com för att se fler japanska tyger, kuddar mm.
    hälsningar
    Marja Hosk

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar