Japanska tyger

Häromveckan råkade jag stiga över tröskeln hos Himiko Oriental Gallery på Österlånggatan i Stockholm. Där tappade jag nästan andan när jag fick se de tygbitar som fanns till försäljning. Jag valde noggrant ut två bitar, som nu finns i min lilla samling. Tygerna är delar av japanska arbetskläder från början av 1900-talet. Garnerna av bomull är färgade med indigo. Tygerna är handvävda med en vävbredd på ca 34 cm.

Det ena tyget är mönstrat i dubbelikat, eller kasuri som det heter på japanska. Det är en komplicerad och raffinerad metod att mönstra ett tyg. Man gör omknytningar, reservage, på varp- och inslagstrådarna på ett noggrant planerat sätt innan man färgar dem. De reserverade partierna förblir ofärgade och bildar sedan mönster när man väver.

Det rutiga tyget, slitet och lagat, är min favorit. Kalla mig gärna nörd, men jag blir alldeles varm inombords av den här tygbiten!

4 thoughts on “Japanska tyger

 1. marjahosk

  Jag håller verkligen med dig om att tygerna i japansk indigo är underbara. Titta gärna in på min blogg: marjahosk.blogspot.com för att se fler japanska tyger, kuddar mm.
  hälsningar
  Marja Hosk

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s