En gammal favorit

Metta Charlotta Fock Ridderbielkes broderade klagoskrift, som jag skrev om HÄR för några dagar sedan, har jag känt till ”jättelänge”. Och, oj, vad jag har funderat på var jag först hörde talas om broderiet. Svaret fick jag i en kommentar till inlägget av Britta Johansson. (Hennes mycket inspirerande blogg Korsstygnsbolaget finns HÄR.)

I 24 år har Metta Charlottas märkliga korsstygnsbroderi då och då dykt upp ur mitt minne!  Jag läste om det i boken  Levande Textil, Svenska Turistföreningens årsbok 1988, i en text av Uuve Snidare med titeln Brodera för livet. 

Levande Textil är verkligen fortfarande en mycket läsvärd bok, som tar upp det stora ämnet textil ur en mängd olika aspekter. Inga Wintzell skriver om stickningstraditioner i Sverige. I artikeln Sjuhäradsbygden, tygriket ger oss Mona Larsson en historik kring textilindustrins framväxt och nedläggning i Borås. I Elsa Magnussons artikel Traditioner och mode möter vi formgivaren Barbro Grytnäs. Allan T Nilsson berättar om ett nästan utdött textilt hantverk, repslageri. Ja, det var bara några exempel på innehållet.

Boken hör hemma i varje textilintresserad persons bokhylla! Man brukar kunna hitta den på Myrorna eller antikvariat och förstås på nätet. Just nu finns det nästan 100 exemplar med priser mellan 15 och 120 kr på Bokbörsen, titta HÄR.

4 thoughts on “En gammal favorit

 1. Alfia

  haha, köpte denna boken idag på vägen hem från jobbet på Erikshjälpen (25 kr) och har nu fastnat i den, väldigt intressant och trevlig bok!

  Gilla

  Svara
 2. Britta Johanson

  Ja, boken har flera guldkorn. Uuve Snidares text om Brita Kajsa Karlsdotter och hennes myrt har också följt mig genom åren.

  Tack också för tipset om Broderiakademins jubileumsskrift!

  Gilla

  Svara
 3. Eva Albrektsson

  Hej
  Jag har den boken men det var väldigt längesedan jag tittade i den, får nog plocka fram den igen

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s