En handskriven vävbok

En fint inbunden, handskriven vävbok finns hos mig just nu. Boken har tillhört Madeleine Stiebel (gift Dahlgren) och jag har fått låna den av hennes dotter Mariette Lund.

Med bläckpenna och prydlig handstil har Madeleine Stiebel skrivit om hur en vävstol fungerar, om garnberäkning (både enligt garnets vikt och enligt den äldre metoden med härvor och pasman), om alla arbetsmoment  innan det är dags att börja väva, om bindningslära och om olika vävtekniker. De ca 160 sidorna innehåller också mängder med vävsedlar, ett 60-tal tygprover samt små akvarellskisser på traditionella vävnader, t ex ”enkel rosengång från Rättvik”, ”munkabälte från Västmanland” och ”opphämta med skälblad fr Södra Åsbo”.

Boken kom till under Madeleine Stiebels vävutbildning. ”Tentamensprov” står antecknat vid en daldräll och vid en dräll på 16 skaft. Tyvärr finns ingen uppgift om vilken skola hon gick på och det finns inte heller någon datering i boken.  Är det någon som har en liknande bok i sin ägo och vet något mer?

Mariette berättar att hennes mamma fick användning för sin vävutbildning. Hon arbetade tillsammans med Barbro Nilsson Märta Måås Fjetterströms textilateljé i Båstad.

4 tankar på “En handskriven vävbok

  1. Berit

    Jag har en, eller egentilgen två, skinninbundna vävböcker. En handlar om Praktisk vävlära och den andra om Vävteori. Dom kommer från en dam som gått på Johanna Brunssons vävskola i Stockholm. Men ryggsidan är inte lika fin som den du fått lått låna. En kostnadsfråga kanske. Pärmarna är klädda med ett kypertvävt tyg och men med hörnen i skinn och damens namn i guld.

    Berit

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s