Vävutställning på Nordiska Museet

Igår öppnade sommarens vävutställning på Nordiska Museet. Massor av folk var där och det var som oftast på vernissage, minst lika mycket tid gick åt till att prata med bekanta, som att titta på utställningen.

Ett 100-tal vävar från hela landet visas, tillverkade under senare år, men med en tydlig koppling till traditionen. I inbyggda montrar kan man också se äldre vävnader ur Nordiska Museets samlingar. Dessutom visas några av alla ca 24.000 foton, som Lilli Zickerman tog på äldre textilier under några decennier i början av 1900-talet.

Studenter från Sätergläntan, HV Skola och Konstfack deltar också med nytolkningar efter studier i Nordiska Museets samlingar. De fräscht blåa trasmattorna från Sätergläntans elever var det jag gillade bäst! De känns nya, men samtidigt ser man tydligt impulserna från äldre vävtradition.

Kvällens största överraskning var att det finns en rya med i utställningen som jag har vävt! Det hade ingen berättat, men det förklarar varför jag fick en inbjudan till invigningen. Mer om ryan en annan dag.

Varje dag kommer man att kunna se hur en vävstol fungerar och hur ett tyg kommer till. När man har textil som yrke, glömmer man lätt att de allra flesta människor inte har en aning om hur man väver! Tio vävstolar finns uppställda och där kommer olika vävtekniker att demonstreras. Det finns också flera kurser att välja på. Det intressanta och omfattande programmet finns HÄR.

Jag kommer nog att återvända flera gånger innan evenemanget slutar 2012-09-30. Just nu bläddrar fram och tillbaka i almanackan och försöker bestämma om jag ska anmäla mig till vävsymposiet den 20 – 21 augusti 2012. Läs HÄR.

Utställningen är en del av Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds 100-årsjubileum.

2 tankar på “Vävutställning på Nordiska Museet

  1. Pysselfarmor

    Å så kul att du inte hade en aning om det – vilken överaskning! Ska besöka utställningen för jag känner en som går på HV skolan nu som deltar i utställningen.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s