Inspirerande läsning

India Flint, miljömedveten färgare i Australien, har jag skrivit om HÄR tidigare. Hennes senaste bok, som kom i somras, heter Second skin, choosing and caring för textiles and clothing, (ungefär En andra hud, att välja och vårda textilier och kläder). Ämnet, presenterat utan pekpinnar, är vår överkonsumtion av textilier. Vackra bilder och inspirerande texter ger inblickar i och idéer om hur man på ett kreativt sätt kan förändra sitt konsumtionsbeteende.

Hon beskriver textila material, deras egenskaper, ursprung och miljöpåverkan. Jag får mig en tankeställare. Min garderob består av en hel del svarta kläder, en praktisk färg som passar till det mesta och för det mesta, men som har störst negativ påverkan på miljön vid färgningsprocessen.

Vi påminns om hur textilerna får längre livslängd genom att man vårdar dem, tvättar och lagar på ett medvetet sätt. Författaren ger idéer om hur gamla slitna plagg kan få nytt liv, genom växtfärgning, eller genom att man syr om kläderna till något annat. Om man inte vill eller kan fixa till kläderna, så kan man byta bort dem eller lämna till secondhandbutiken. Och där köper man förstås också en del av de textilier man behöver.

Tjugoen konstnärer, som återanvänder textilier på olika sätt presenteras, t ex Jude Hill, Holly Story, och Anu Tuominen.

Jag blir glad och inspirerad av bokens nästan 300 sidor med fina bilder och innehållsrika texter!

Mer läsning finns HÄR, på India Flints blogg.

6 thoughts on “Inspirerande läsning

 1. Kerstin Nettelblad

  Tack för bra litteraturtips. Skåne SY-d kommer till sommaren att ha utställning med tema TANTASTYGN?. Vi hoppas att kunna visa prov på kläder med broderier som ger gamla, sparade favoriter i garderoben ett nytt lyft.

  Gilla

  Svara
 2. Ping: Handbok för stilsmarta « Textila inslag

 3. Meta Skoglund

  Ja detta var ett spännande ämne och lockar till djupdykning bland böcker, länkar och trådar. Tack för att du delar med dig av ditt vetande. Jag ska def. läsa vidare. Boken blir jag också v ä l d i g t sugen på.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s