Praktisk väfbok tillegnad den Idoga Svenska qvinnan


Nu har jag bläddrat lite mer i Naemi Erikssons lilla handskrivna vävhäfte, titta HÄR, och hittat fler vävsedlar som också finns i Nina von Engeströms Praktisk väfbok tillegnad den Idoga Svenska qvinnan.

Mitt exemplar av boken är en förstaupplaga från 1896. Boken kom ut i flera upplagor i början av 1900-talet och den trycktes på nytt 1981 av förlaget Rediviva som faksimil av andraupplagan från 1899.

Nina von Engeström drev en vävskola i Örebro. Vävundervisningen blev så småningom en del av Örebro Läns Slöjdförenings verksamhet och i slöjdföreningens samlingar, som numera tillhör Örebro Läns museum, finns delar av de handskrivna originaltexterna till boken. I förordet kan man bland annat läsa:

Professor Kjellberg, öfverläkare vid hospitalet för sinnessjuka i Upsala, ansåg väfarbetet så helsosamt, att han uttalade som sin åsigt, att: ”om menniskorna väfde mera, skulle hospitalen ej bli så befolkade’. Ett känt faktum är, att många sinnessjuka åter kommit i jemvigt genom väfnadsarbetet, som mycket intresserat dem.
Idioter, som med svårighet lära sig något annat, finna stort nöje i väfnad, och hvarje barn som för öfrigt lär sig det med verklig förtjusning.”

Jag mår själv ganska bra när jag sitter i vävstolen!

När jag gick på HV skola för så där 10 år sedan vävde jag en serie provvävar ur boken efter nr 24, 25 och 26, som alla har samma solvning.

En del prover vävdes exakt efter trampordningarna, men jag gjorde också egna varianter och provade med olika material som inslag. Här är nr 24 och nr 25 med bomullsgarn 40/2 respektive cottolin i varpen. (Klicka på bilden så blir den större.)

Bomullsgarn 16/2 använde jag också som varp, men varpade randigt med 4 trådar svart och 4 trådar rött. Här är ett par av de 10 olika tygproverna med randig varp.

Kanske är det dags att gå vidare med de här försöken. Flera av de randiga proverna i bomullsgarn 16/2 skulle nog kunna användas till beklädnadstyger. Och kanske göras om till trasmattor? Nr 26 ”Hvitt tyg till barnkläder” skulle säkert kunna bli ett riktigt bra möbeltyg i ullgarnet Möbelåtta från Holma Helsingland.

3 tankar på “Praktisk väfbok tillegnad den Idoga Svenska qvinnan

  1. Mona Lundquist

    En tanke som kanske skulle återupptas nu när många är stressade och utbrända: Sätt dem vid en vävstol! Jag vet att många barn i skolan älskar att väva när de får chansen.

    Gilla

    Svara
  2. Birgitta

    Fina prover du vävt. Det är alltid bra att samla på sej olika prover, det är en skatt.
    Jag har en nytryckt bok och det är många fina bindningar som visas i den.
    Kram Birgitta

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar