Lek med tyg och växter

Mina växtfärgningsexperiment  i sommar har inte varit det minsta systematiska. Jag har bara lekt och testat och har överhuvudtaget inte haft några tankar på vad det ska ”bli”. En del av försöken är jag riktigt nöjd med och de kan jag jobba vidare med. Andra experiment kan betraktas som lärorika erfarenheter som inte behöver upprepas.

Här kommer några ganska nördiga beskrivningar av ett urval av färgningsförsöken med linnetyger. Min kamera har gett bilderna en blå ton, som jag har försökt kompensera i datorn utan att lyckas helt. (Klicka på bilderna, så blir de större, gå tillbaka med ”bakåtknappen”.)

De här tygerna har betats i 10 % alun med en skvätt Yes i badet och båda har legat tillsammans med växter och vatten i varsin glasburk i tre veckor. Det vänstra tyget har fått färg av björklöv, det högra av lupinblad. Mönstret på björklövstyget har jag åstadkommit genom att göra ett par veck på tyget och sy ner vecken för hand med grov tråd. Lupinblad ger mycket färg, men stanken när man öppnar burken efter tre veckor är vedervärdig.

Tyget till vänster färgade/betade jag först med te, därefter fick det ligga i en burk med björklöv och vatten. Efter tre veckor såg tyget ut precis som när jag stoppade ner det i burken, dvs beigebrunt av teet. De mörka fläckarna kom till när tyget sedan fuktades med 6 % ättika och lades på ett rostigt föremål ett tag. Innan tyget gick igenom allt detta hade jag gjort reservage med hjälp av maskinsömmar, som har lämnat svaga horisontella linjer på övre halvan av tyget. De randiga tygerna färgade jag med rost förra sommaren. Rosten, dvs järnet, har nu fungerat som betmedel. Tygerna  fuktades i 6 % ättika. Växtdelar lindades in i tygbitarna och de fick sedan ligga i varsin glasburk utan vätska i tre veckor. Den större biten har fått olivgröna färgfläckar av lupinblad och orange fläckar av skal av gul lök. I den mindre biten lindade jag in blad av älgört, som gav mörkt violett färg.

Det vänstra tyget är tidigare färgat med granris. Nu vek jag ett paket med skal av gul lök inuti, klämde ihop med ett par pappersklämmor och la paketet i en burk med björklöv och vatten i en vecka. De båda andra tygerna har färgats med rost och sedan legat  i varsin burk med vatten och älgört respektive skal av gul lök i tre veckor.

3 thoughts on “Lek med tyg och växter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s