Fler burkar med växtfärgning

Ytterligare fem burkar med växter och textil finns nu i ett köksfönster.

De mindre burkarna innehåller små bitar av sidentyg, betat med 10 % alun. I den ena burken finns det björklöv och i den andra lupinblad. Båda tygerna fick gul färg efter bara några timmar.

De större burkarna innehåller björklöv och linnetyg. Ett av tygerna är kokat i te innan det hamnade i burken. Teet kanske blev lite för starkt, tyget fick en ganska mörkt beige färg och det ser inte ut som om björklöven har gett tyget färg ännu.  Ett tyg har jag betat med 10 % alun, tillsatt med lite handdiskmedel. Det fick snabbt en gul färg av björklöven. Den tredje burken innehåller ett av mina rostfärgade linnetyger.  Det lilla jag ser av tyget genom glaset skiftar i mörkbrunt och brunsvart.

Det är spännande att se vad som händer! Nu är bara frågan hur jag ska kunna bedöma när det är dags att öppna burkarna och beskåda resultatet av experimenten.

7 tankar på “Fler burkar med växtfärgning

  1. Pingback: Samlar information för att färga ullgarn med växter | Spontant upptrampade stigar

  2. Maria

    Vad många roliga färgexperiment du gör! Jag blir jätteimponerad och jätteinspirerad. Det kanske är något sådant här jag ska testa i sommar. Tack för en mycket intressant och annorlunda blogg!

    Gilla

    Svara
  3. Pysselfarmor

    Nä nu i veckan ska det hamna några burkar i mitt fönster också!
    Jag vill pröva men har ingen aning hur man gör när man betar med alun….får väl googla och läsa litet grand. Det ska jag nog 17 klura ut!
    Nu har du fått mig på den kroken!!

    Gilla

    Svara
    1. Elisabet Inläggets författare

      När jag svarade tidigare att det inte fanns böcker, så menade jag att det inte finns böcker speciellt om färgning i glasburkar. Men det finns förstås en hel massa böcker om växtfärgning i allmänhet, t ex de gamla klassikerna ”Växtfärgning” av Gösta Sandberg/Jan Sisefsky och ”Färga med växter” av Esther Nielsen. Väg upp alun, 10 % av av det textila materialets vikt. Lös upp alunet i vatten i en gryta, använd inte samma redskap som till matlagning. Lägg i textilierna i ljummet vatten och låt temperaturen gå upp till 80 – 90 C. Håll temperaturen där ca 1 timme. Stäng av plattan och låt materialet ligga kvar tills vattnet kallnat. Låt materialet torka. Detta fungera framför allt på animaliska fibrer som ull och silke. Alun kan man köpa t ex hos Gudruns Ullbod, http://www.gudrunsullbod.com.

      Gilla

      Svara
      1. jeanette schäring

        Hejsan

        Ett litet tips! Nya rön inom forskning angående alun.
        Kemisterna är överens om att det går lätt att halvera recepten med alunn. Står det 15% per 100 gr material, så räcker det med 7%. Materialet kan bara ta upp en viss mängd, resten av alunmolekylerna ligger kvar i badet.
        Mitt tips, fungerar jätte bra!
        Jag brukar lösa upp alunet i varmt vatten och lägger i materialet när badet är svalt. Det får sedan stå över natten, fungerar mycket bra.
        Ett tips är att göra ett stort alunbad i koncentrerad form och sedan hälla det på mörka flaskor. Ta sedan vad som behövs och späd med vatten.

        När jag arbetar med alun använder jag oerhört lite, men efter alunbadet får materialet ligga i tätslutande påse i kylskåpet ett par veckor. Fibern får tid att riktigt dra in alunet. Det ger fina resultat.
        Pröva gärna både torkat och fuktigt material, ger olika effekter.

        Har precis öppnat en utställning i Ronneby kulturcentrum!
        Vattnet från Brunnskällan i Ronneby naturpark sägs innehålla alun!!
        Prövar just nu detta!

        Gilla

  4. Moni

    Vad spännande! Lägger du ut bilder på tygerna sedan?
    Ja, hur vet man när det är klart egentligen, och vad kan hända om de ligger för länge?
    Experiment blir ju inte alltid det man trott, men det är ju lite av tjusningen också. I bland bättre och ibland sämre.
    Lycka till!
    Moni

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar