Växtfärgning i köksfönstret

 

Sedan i går kväll står det tre burkar i köksfönstret. Jag testar att växtfärga enligt Jeanette Schärings metod, som jag skrev om häromdagen. I de två mindre burkarna har jag stoppat ner ull- och silkegarner, efsingar från den HÄR halsduksväven. Den ena burken innehåller asplöv och i den andra finns det björklöv. I den större burken är det också löv från björk, varvat med en liten härva ullgarn, betat på traditionellt sätt med alun. Det betade garnet skymtar fram genom glaset och det har redan börjat få gul färg!

Och jag börjar visst få tillbaka min växtfärgningsblick från 1970-talet! Beprövade växter som hundloka, älggräs och fräken har jag alldeles inpå knuten. På bekvämt cykelavstånd finns ett ett stort bestånd lupiner i en dikeskant. Tyg och trådar att färga har jag i överflöd. Nu behövs det bara fler glasburkar!

20 tankar på “Växtfärgning i köksfönstret

  1. Deborah Stålek

    Ja! Jag behöver hjälp med att starta upp en kyp utan natriumhydrosulfit… Har äntligen fått igång min vejde odling. Den är mums för mördarsniglar så jag får hålla efter där. Kan man spara vejde och färga senare eller måste man färga direkt?

    Gilla

    Svara
  2. jeanette Schäring

    Hej!
    Jag använder mig av långsamma jäsningsprocesser när jag färgar med vejde. Honung och kli är bra som antioxidanter för att få badet att jäsa.
    Inga starka kemikalier! Det är tidskrävande, men vilka underbara blåa toner man kan få.
    Jeanette

    Gilla

    Svara
  3. ann nilsson

    Hej!
    Jag skulle bl
    i så glad och tacksam att få veta hur man färgar med vejde. Jag har massor av frön och ullgarn från egna ryafår. Hälsningar/Ann

    Gilla

    Svara
  4. jeanette schäring

    hej igen

    jag har precis varit på en Naturlig färg konferens i Frankrike, kolla gärna deras hemsida, där finns ganska många videos kring olika workshops som hölls. Webbsidan uppdateras hela tiden. http://www.isend2011.com/
    Nästa färgsymposium blir i Malaysia i november 2012, jag åker!

    Gilla

    Svara
  5. jeanette schäring

    vad roligt att det finns ett sådant intresse!
    ja, blommorna från lupiner går att färga med, frys dem först. Använd blommorna direkt när dom kommer ut ur frysen, pigmentet rinner ur.
    Jag har färgat med blommorna och haft tyg hängande i ljuset en hel sommar och färgen är kvar.

    allt gott!
    jeanette

    Gilla

    Svara
  6. Marie Janson

    Har anmält mig till en spännande kurs med Jeannette Schäring. Arr.av Sörmlands hemslöjdkonsulenter. Pågår 17-19 juni i Ökna. Vill så gärna att den blir av, men det måste vara minst 10 anmälningar annars ställs den in. Intresserad? Kolla med gunlillemor.boman@dll.se. Senast 4 juni vill man ha anmälningarna. hälsar Marie i Örebro

    Gilla

    Svara
  7. hundraprocentull

    Bara som ett inlägg i växtfärgningsglädjen måste jag tala om att en slinga av mitt hår blev krappfärgat i påskas och det är rödrosa, fast det har bleknat lite. Kanske skulle ha alunbetat :-)

    Gilla

    Svara
    1. jeanette schäring

      Det finns många böcker och mycket information på engelska.

      Wildcolours har mycket bra infromation om växtfärg och säljer även frön. Jag köper mina frön därifrån, de har mycket bra grobarhet. http://www.wildcolours.co.uk/,

      Här är en länk till rost färgning, http://www.prairiefibers.com/Rust%20Dyeing.htm

      Det finns en mycket trevlig dam i Australien som har växtfärgat i många år. Kolla gärna in hennes webbsida för inspiration, hon har ävem en blogg
      !http://pollarddesigns.com/

      Gilla

      Svara
  8. Mia

    Det ska bli spännande att få se resultatet. Kul att det går att använda så många olika växter, men svartvinbärsblad kanske bara är till gurkinläggningar… du har väl inte stoppat i gurkor i dina burkar??

    Gilla

    Svara
  9. Maria

    Det om den där växten som gav blå färg var en nyhet för mig. Jag blev fascinerad av den artikeln och att det var av den växten som Karolinernas uniformer var färgade.

    Gilla

    Svara
    1. jeanette schäring

      Hej

      Vejde vår historiska färgväxt för blått, svenska flaggans färg och reseda luteola är det gula korset.
      Samma pigment som i indigo, men lite mindre.
      jag har odlat den på vintern inomhus och det fungarar jätte bra. I mitt växthus växer också Japansk indiog också lättodlad i sverige under sommarhalvåret.
      Det går att ta fram färgen med långsamma jäsningsprocesser, utan natriumhydrosulfit, som är starka saker. Hör gärna av er om ni behöver hjälp att starta upp en kyp… vejde eller indigo. jag använder inte urin!!

      allt gott
      jeanette

      Gilla

      Svara
  10. Moni

    Vad härligt! och vad snabb du var.

    Det ser ju nästan gott ut där det står så grönt och saftigt i sina burkar, men jag kan tänka mig att det kommer hända en hel del med bladen också under den tid de ska stå där.
    Jag blir också sugen på att prova, känns så härligt att det är på naturlig väg.

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar