India Flint – färgare i Australien

I senaste numret av Fiberarts finns två artiklar om India Flint, en mycket intressant textilkonstnär från Australien, som gör kläder och färgar sina textilier med växter.  Hon är känd för sin experimentella växtfärgning med så lite kemikalier och så lite miljöpåverkan som möjligt.  (Bilden är skannad ur Fiberarts.)

Hennes vackra bok  ECO COLOUR botanical dyes för beautiful textiles (Murdoch books 2008) är full av inspiration för den som är sugen på att göra experiment med växtfärgning. Recepten är delvis anpassade till förhållandena i Australien och handlar bland annat om eucalyptus som färgväxt. I färgningsprocesserna använder hon sig ibland av naturlig värme och låter glasburkar med textil och växter stå i solen under lång tid. Vi har ju inte så stor tillgång till eucalyptus och solen kanske inte avger tillräckligt med värme, men det finns ändå mycket i boken som går att omsätta till egna försök med de växter som finns här.

En ny bok är på gång, Second Skin, om återbruk, om lagade och lappade kläder som görs om till användbara textilier. Den kommer att hamna i min bokhylla!

HÄR hittar man India Flints hemsida.

2 thoughts on “India Flint – färgare i Australien

  1. Ping: Inspirerande läsning « Textila inslag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s