Mer granrisfärgning

Jag färgade bitar av linnetyg  i granrisbadet. För att få en jämn infärgning av tyg krävs det att man hela tiden rör om i grytan och vänder på tygbitarna. Det är ändå svårt att lyckas och man kan bli besviken över det flammiga resultatet. Strunta i att försöka göra en jämn infärgning!  Experimentera istället för att få fram spännande tyger, som kan användas till broderi, till lappteknik eller annat kul.

Så här kan man göra: Dela upp färgbadet i tre delar. I första badet följer man receptet, men gör omknytningar på mer eller mindre avancerat sätt som till knytbatik.

I nästa bad kan man använda skal av gul lök för att få en färg som drar iväg mot ockra  – grågrönt – olivgrönt. Gör små paket av tyget med lökskal  inuti, eller gör knytbatik med lökskal i badet.

Använd avocadokärnor i tygpaketen i det tredje badet, hackade eller skivade. Den grå färgen går mot svagt blålila. Hacka eller skiva kärnorna när du har ätit avocado och spar i frysen tills det är dags att färga. Jag har inte testat hur väl färgen från avocadokärnorna står emot ljus och tvätt, men om den blålila tonen sakta försvinner, så är väl inte det hela världen.

4 thoughts on “Mer granrisfärgning

  1. Pysselfarmor

    Tack för snälla kommentaren…..och det hade varit såååååååå kul om du kunnat komma i morgon. Men jag förstår absolut – avståndet, men vi ses säkert igen en annan gång.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s