Äntligen!

I två år har jag väntat! När Täcklebo Broderiakademi  hade sitt årsmöte i Hässleholm 2008 höll Annhelén Olsson, hemslöjdskonsulent i Skåne, en mycket inspirerande föreläsning om skånska yllebroderier. Hon berättade också att det var en bok på gång om yllebroderi i Norden. Och nu är boken här! En härlig bok med mycket bilder och intressanta texter. Hemslöjdens Förlag är utgivare.

Vad är svenskt? En spännande fråga. På det lilla folkkonstmuseet i Rhodos stad finns denna målning. Det är insidan av ett kistlock från någon av Tolvöarna, den ögrupp som Rhodos tillhör. Den symmetriska mönsteruppbyggnaden med en  krans, en man och en kvinna samt de två urnorna påminner mycket om de broderade motiven på en del av de skånska åkdynorna.

2 DSCF5559

Den 13 – 14 november 2010 kan man lära mer om yllebroderi på Kulturen i Lund. Då hålls ett seminarium i samarbete med Skånes Hemslöjdsförbund.

4 thoughts on “Äntligen!

 1. med nål och tråd

  ska du till seminariet i Lund? Jag blev inbjuden som på ett bananskal, och jag tycker att det ska bli jättekul! Efter att jag börjat läsa i Yllebroderier förstår jag att det jag trodde mig veta om yllebroderier bara var ett litet skrap på ytan.

  Gilla

  Svara
 2. Eva Albrektsson

  Ja,vad är svenskt. I våras hade vi tema Kelimmattor och efter besök i orientalisk mattbutik i Jönköping kan man se mönster som liknar det som finns i de skånska åkdynorna.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s